Reklama
 
Blog | Petr Dvořák

Kde jsou somálští piráti?

 

Rok 2014 byl na mezinárodní scéně svědkem zhoršující se bezpečnostní situace v mnoha oblastech světa – občanský konflikt na Ukrajině, jehož výsledkem je bezprecedentní zhoršení vztahů Ruska a Západu od Studené války, pro zatím úspěšné tažení sunnitského radikálního hnutí Islámského státu, který podstatně zasáhlo do stability Iráku a obecně celého Blízkého východu a například zvyšující se napětí v oblasti Jihovýchodní Asii jako reakce na rostoucí asertivitu Číny vůči svým sousedům.

V tomto negativním výčtu trochu zaniká zpráva o tom, že mezinárodních společenství dosáhlo i jednoho značného úspěchu v eliminaci hrozby, která ohrožovala mezinárodní obchodní trasy, vedla k únosům osob, nákladu a lodí, a způsobovala ztráty v hodnotách miliard dolarů ročně – Somálského pirátství.

Čísla jak mezinárodních institucí – zpráva OSNroční zpráva IMO 2013, tak některých států ukazují na radikální pokles počtu úspěšných pirátských útoků. Ve stručnosti lze shrnout, že za poslední dva roky nedošlo v oblasti Západního indického oceánu a Adenského zálivu k jedinému úspěšnému únosu lodi či členů posádky. I čísla neúspěšných útoků jsou na nejnižší úrovni za posledních pět let.

Reklama

Co stojí za tím to výsledkem? Jednak se ukazuje, že základem řešení je mezinárodní spolupráce států a organizací. A to jak na poli společných proti-pirátských operací či zajímání a souzení jednotlivců a skupin za zločin pirátství. Stejnou váhu na omezení úspěšnosti pirátských útoků vidí odborníci ale především mezinárodní námořní soukromé společnosti a pojišťovny v poněkud legislativně sporném kroku využít na palubách obchodních lodí služeb soukromých bezpečnostních společností. 

Být somálským pirátem se postupně stalo méně lákavým zaměstnáním, vzhledem k rostoucím rizikům a sníženým ziskům.

Přesto ale nelze tvrdit, že jsme svědky konce pirátství v té oblasti Indického oceánu. Dokud budou existovat oblasti se státy, které trpí chudobou a jejichž centrální vláda není schopná kontrolovat teritorium svého státu, jako ukazuje například právě současné Somálsko, bude pro mnoho obyvatel lákavé zajistit si živobytí i tak rizikovým způsobem jako je námořní pirátství.